• Evaluation of Status of Groundwater Quality Monitoring Network of Korea : Implications for Improvement
  • Park, Joung-Ku;Kim, Rak-Hyeon;Lee, Jin-Yong;Choi, Dong-Hyuk;Kim, Tae-Dong;
  • Department of Soil and Groundwater, Environmental Management Corporation;Department of Soil and Groundwater, Environmental Management Corporation;Department of Geology, Kangwon National University;Department of Environmental Engineering, Andong National University;Department of Environmental Engineering, Andong National University;
  • 우리나라 지하수수질측정망 현황 평가 및 개선을 위한 고찰
  • 박정구;김락현;이진용;최동혁;김태동;
  • 환경관리공단 토양지하수처;환경관리공단 토양지하수처;강원대학교 지질학과;안동대학교 환경공학과;안동대학교 환경공학과;
Abstract
As of 2007, there are 2,499 groundwater quality monitoring stations in total in Korea. Among them,478 are operated by the MOCT (Ministry of Construction and Transportation) for the National Groundwater Network Program, 781 wells by the ME (Ministry of Environment) for monitoring of the area where imminent contamination is expected, and 1240 wells by the local governments for monitoring of other areas. Even though, water quality data obtained from those wells are being provided to the public since 1999, the information for the wells has not been appropriately informed. In this study, we assessed the wells that are being used for the national groundwater quality monitoring from the points of operation, location, and well configuration to provide suggestions for the improvement of the national groundwater quality monitoring.

우리나라 지하수수질측정망은 2007년 현재 환경부가 관리하고 있는 오염우려지역 781개 지점 및 일반지역 1,240개 지점과 건설교통부에서 관리하고 있는 국가지하수관측망 478지점을 합쳐 총 2,499지점으로 구성되어 운영되고 있다. 1999년 이후 측정망 운영에 따른 지하수의 수질분석 결과를 매년 발표하고 있지만, 지하수수질측정망 지점에 대한 관정의 현황 정보는 제공하지 못하였다. 이에 본 연구에서는 지하수수질측정망의 운영현황, 지점선정 및 관정 정보등 현황을 평가하여 특성을 파악하고자 하였으며, 이를 통하여 향후 지하수수질측정망의 개선방안을 고찰하고자 하였다.

Keywords: Groundwater quality monitoring network;National groundwater network;Well information;Improvement;

Keywords: 지하수수질측정망;국가지하수관측망;관정 현황;개선방안;

This Article

  • 2007; 12(6): 92-99

    Published on Dec 31, 2007

Correspondence to

  • E-mail: